15 Şubat 2010 Pazartesi

Dimitri Mendeleyev

Dimitri İvanoviç Mendeleev, kiril alfabesiyle: (Dmitriy İvanoviç Mendelyeev) (d. 8 Şubat 1834 Tobalska – ö. 2 Şubat 1907 St. Petersburg), Rus bilimadamı.

Ailesinin 17 çocuğundan en küçüğü olan Mendeleyev’in büyük babası Sibirya’nın ilk gazetesini çıkarıyordu; babası ise bir lise müdürüydü. Mendeleev, ilköğretimini sürgünde yaptı; babası ölünce annesi ona daha iyi öğrenim koşulları sağlamak amacıyla batıya göçtü.

TEMEL HAREKETLER DÖNEMİ

1 .TEMEL HAREKETLER DÖNEMİ
Yaşamın ikinci ve yedinci yılları arasındaki süre, temel becerilerin kazanıldığı dönemdir. Bu temel beceriler, koşma, adama, sıçrama. sekme, yakalama, fırlatma, topa ayakta vurma gibi hareketlerdir. Bu beceriler, tüm çocuklarda bulunan ortak özellikler ve yaşam için gerekli beceriler olduğundan “Temel Beceriler” olarak isimlendirilirler. ( 1,2)

TEVFİK FİKRET’İN HAYATI

TEVFİK FİKRET İN HAYATI

1-HAYATI

a)-ÇOCUKLUĞU
23 Aralık 1867 de İstanbul’da dünyaya geldi. Babası Pertevniyal Valide Sultanın kahyası Hüseyin Efendidir. Annesi Hatice Refia Hanımdır. Annesi
1879 da hac dönüşü öldü küçük Tevfik 12 yaşında öksüz kaldı. Ailesi orta halli olan Fikret Aksaray’daki konaklarında büyüdü.

b)-TAHSİLİ Mahmudiye Valide Rüştiyesinde okudu. 1877 de bu mektebe muhacir doldurulması üzerine Mektebi Sultaniye ye verildi. 1888 de oradan birincilikle mezun oldu.
c)-GÖREV
5 te öldü.

2-ESERLERİ

a)-KENDİSİNİN
1-Rubab-ı şikeste (1900)
2-Haluk’un defteri (1911)
3-Rubabın cevabı (1911)
4-Şermin (1914)
5-Tarih-i Kadim (1928)
6-Son şiirler (1952)

Tevriye

TEVRİYE
Bir nükte nedeniyle, gerçek ve mecaz anlamlı bir sözün -yakın anlamından başka- uzak anlamını kastetme sanatıdır.
1. YAPILARINA GÖRE TEVRİYELER
1. Tevriye-i Mücerrede: Tevriyeli kelime veya kelimelerle ilgili yakın ve uzak anlamlarına ait hiç birşey söylenmeden oluşturulan tevriyelerdir.
Sordum nigârı dedi ahbâb
Semt-i Vefâda doğru yoldadır (Hüsnî)
Burada, vefa (1. Sözünde duran.2 İstanbul’da bir semtin adı.), doğru yol (1. Dürüst yaşama. 2. İstanbul’da bir cadde adı.) kelimeleri tevriyelidir; ancak, bu kelimelerin uzak anlamlarını aydınlatacak herhangi bir söz söylenmemiştir.


2. Tevriye-i Müreşşeha: Tevriyeli kelimenin yakın anlamıyla ilgili bir şeyin söylenmesiyle oluşturulurlar.
Verdim gönül o gülruhun alına aldanıp
Etmezdi kimse eylediğim rengi ben bana (Hazık)
Beyitte tevriyeli olan al kelimesinin yakın anlamı olan kırmızı renk ile ilgili olarak gül-ruh kelimesi zikredilmiştir; çünkü gül-ruh: gül yanak ve ikinci mısradaki renk kelimesi ile sevgilinin kırmızıya yakın tatlı penbe renkli yanağı anlatılmaktadır.

Tevfik Fikret hayatı

Tevfik Fikret (1867 – 1915) Tevfik Fikret hayatı kimdir
24 Aralık 1867′de İstanbul’da doğan Tevfik Fikret’in asıl adı Mehmet Tevfik’tir. Çocuk yaşta annesinin ölümü, onu hayatı boyunca etkiledi. Ortaöğrenimini önce Mahmudiye Rüştiyesi’nde, sonra da Galatasaray Sultanisinde yaptı. Burada Recaizade Ekrem’in öğrencisi oldu. Duygulu kişiliği onu genç yaşlarda şiire yöneltti. 1888′de Galatasaray’ı bitirdikten sonra Hariciye Nezareti İstişare Odası’nda (Dışişleri Bakanlığı Enformasyon Dairesi), kâtip olarak göreve başladı. Yeterince çalışmadan para aldığı gerekçesiyle buradan ayrıldı.
Daha sonra tekrar çeşitli memurluklarda bulundu. Ek iş olarak Ticaret Mekteb-i Alisi’nde hat ve Fransızca öğretmenliği yaptı. 1891′de Mirsad Dergisi’nin açtığı şiir yarışmasında birinciliği kazanınca, edebiyat çevrelerinin dikkatini üstüne çekti. 1892′de Galatasaray Sultanisi’nin ilk bölümüne Türkçe öğretmeni atandı. 1894′te Hüseyin Kâzım Kadri ve Ali Ekrem Bolayır’la birlikte Malûmat Dergisi’ni çıkartmaya başladı. 1895′te hükümetin bütçede kısıntı yapma gerekçesiyle memur maaşlarının yüzde onunu kesmesine tepki olarak Galatasaray’daki görevinden istifa etti ve inzivaya çekildi.

THE ART OF READİNG

The Art of Reading
Lin Yu-T’ang (1895-1976) was born in China. However, he attended Harvard University of Leipzig in the West. He has written both nonfiction and novels explaining modern China to readers from other cultural backgrounds. A highly respected educator and writer, he taught at Peking National University for many years and was chancellor of Nanyang University in Singapore, as well as the head of the Arts Division of UNESCO in 1948 and 1949. His best known books are My Country and My People and The Importance of Understanding, from which the following selection was taken.

Thomas Alva Edison Hayatı

Thomas Alva Edison (1847-1931)

Yedi yaşındayken ailesiyle birlikte Michigan’daki Port Huron’a yerleşen Edison, ilköğrenimine burada başladıysada yaklaşık üç ay sonra algılamasının yavaşlığı nedeniyle okuldan uzaklaştırıldı. Bundan sonraki üç yıl boyunca özel bir öğretmen tarafından eğitildi. Son derece meraklı ve yaratıcı kişiliğe sahip bir çocuk olan Edison, 10 yaşına geldiğinde kendisini fizik ve kimya kitaplarına verdi.